Al peu de la foto [Obro fil]

foto_expo_sontag

Entre el 1973 i el 1977, els editors de la New York Review of Books van encarregar una sèrie d’articles llargs a una assagista novaiorquesa. Sabien que estava obsessionada amb la fotografia, els agradava com pensava i el resultat va quedar per a la història: l’assagista es deia Susan Sontag i el llibre que se’n derivaria, Sobre la fotografia, és una de les obres de referència del segle XX sobre la relació entre observador i objecte mirat, i té intuïcions profundíssimes sobre l’allau d’imatges que encara s’havien de desfermar sobre nosaltres com una erupció del Krakatoa, i sobre com això ens convertiria en persones “amb una compulsió per fotografiar”. No anava gaire equivocada.

Gràcies a les bones pràctiques del centre dirigit per Valentín Roma, que no es limita a penjar quadres i comptar la gent que entra a mirar-los sinó que obre vies d’investigació, programa xerrades i debats i té una bona política de publicacions, el 2019 va sortir Sobre la fotografia per primera vegada en català, ben traduït per Anna Llisterri i coeditat per Arcàdia i l’Ajuntament de Barcelona.

Hi ha una minúscula exposició a la mateixa Virreina, El bar de la señora Olvido, una mostra de fotografies esplèndides que Rafael Bernis va fer l’any 79 d’un bar que hi havia en ple Barri Xino, a la cantonada de Sant Ramon amb Marquès de Barberà. Sontag deia que els peus de foto eren tant o més importants que les fotos. En aquesta exposició no n’hi ha cap, i no he pogut evitar pensar com hi haurien encaixat els de la novel·la El bar, de Cèlia Suñol, que havia regentat un bar als mateixos carrers trenta anys abans, als grisíssims quaranta. Personatges com l’Encanijao o el Yurrita segur segur que tenien la cara dels clients del bar de la senyora Olvido.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: